Навігація

Пошук
Google

Друзі сайту
Українська Спілка ветеранів Афганістану


Розсилка RSS новин з www.ter-usva.at.ua | Вхід 04.05.2024, 09:40

Головна » 2012 » Листопад » 29 » Пісні про війну, але закликають до миру
Пісні про війну, але закликають до миру
00:49
23 листопада в тернопільському  ПК «Березіль» ім. Л.Курбаса відбулися урочистості та ювілейний концерт народного аматорського ансамблю воїнів-афганців гурту «Долг»  з нагоди 25-річчя з дня створення колективу . Привітати  ювілярів приїхали ветерани Афганської війни з  Києва , Львова, Одеси, Харкова, Херсона, Полтави, Запоріжжя, Івано-Франківська, Миколаєва, Острога та Камянець-Подільська.  Відкрив урочистості міський голова Тернополя Сергій Надал , який вручив учасникам колективу почесні відзнаки міської ради та зазначив, що творчість гурту «Долг» нікого не залишає байдужим, пісні які вони виконують про війну, але закликають до миру, виховують в молодого покоління готовність до захисту Вітчизни. Перший заступник командуючого  Західного оперативного командування , учасник бойових дій в Афганістані, генерал-майор Ніколаєв С.Т. відзначив великий вклад  гурту «Догл» у популяризацію військової пісні , подякував їм за неодноразові виступи  у військових частинах та на полігонах і вручив почесні відзнаки «Честь,слава,звитяга» від командуючого. Вітальний лист від голови УСВА Червонописького С.В. зачитав його помічник Юрій Дементьєв, який подякував колективу та побажав наснаги і нових творчих здобутків. Голова Тернопільської обласної організації УСВА Сергій Лісовий привітав колектив з ювілеєм та вручив цінні подарунки, а голова міської організації УСВА Роман Храпцьо вручив ювілярам вітальну грамоту і грошову премію.

        Під бурхливі оплески глядачів в залі прозвучали відомі пісні гурту «Долг» про афганську дружбу , материнську долю , військову службу та інші.

З музичними вітаннями до ювілярів прибули відомі виконавці пісень на афганську тематику, учасники бойових дій в Афганістані, заслужений  артист України Володимир Коваленко з Івано-Франківська , Юрій Шкітун  з Запоріжжя, Леонід Мухін з Києва, Олег Смоловик  з Полтави , колишні учасники гурту «Долг» Роман Лотецький, Михайло Типило та Михайло Муха , Іван  Шерстюк  зі Львова.  З поетичним вітанням виступив відомий легкоатлет, чемпіон Європи, учасник Олімпійських ігор, поет Роман Вірастюк з Івано-Франківська.

       Під овації глядачів святкування ювілею закінчилося виконанням пісні «Віват» всіма учасниками  концерту.

      Історія створення гурту «Долг» починається з осені 1987 року. Саме тоді в м. Ашхабад проходив перший Всесоюзний зліт воїнів-«афганців» СРСР, а там, по той бік кордону, вирувала афганська війна. На цьому зльоті побувала делегація  учасників бойових дій в Афганістані з Тернопільщини, в складі якої  були  сьогоднішні  учасники  гурту  Віктор  Маришев  та  Ярослав Гринчишин. Перед учасниками зльоту з концертною програмою виступили

знамениті  в ті часи ансамблі «Голубі берети», «Каскад» та Олександр Розембаум. Будучи в захваті від концерту, в хлопців виникла ідея створити свій ансамбль військово-патріотичної пісні на Тернопіллі.

      Повернувшись додому, сповнені вражень, ентузіазму та натхнення, почали втілювати свою ідею в життя. Віктор Маришев в м. Чорткові, де він на той час очолював районну організацію ветеранів Афганістану, створив ансамбль патріотичної пісні «Шураві», а Ярослав Гринчишин та Роман Лотецький створили гурт «Долг» у м. Тернополі. До складу гурту крім них увійшли  Анатолій Денисенко, Іван Крайникович , Андрій Жлоба та Євген Приступа. Перші репетиції ансамблю проходили в гарнізонному будинку офіцерів, художнім керівником колективу став Роман Лотецький , який написав перші пісні для гурту «Долг». Почався життєвий та творчий шлях колективу, постійні репетиції та концерти в різних куточках України, в навчальних закладах, лікарнях, військових частинах. Згодом прийшли і перші перемоги на Всесоюзних, Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях патріотичної пісні. В 1997 році колектив покинули  А.Жлоба та  Є.Приступа, а на їх місце прийшли Володимир Лотецький  та Михайло Типило. Художним керівником гурту став Ярослав Гринчишин. Згодом до колективу у 2003 році приєднався Віктор Маришев, який  переїхав до  Тернополя та очолив колектив.

    В 2004 році гурт «Долг» був удостоєний високого звання «народний аматорський колектив». Творчість гурту високо оцінена, він  став переможцем  Всеукраїнських фестивалів в містах Кузнецовськ, Котовськ,

Орджонікідзе, Южноукраїнка,  Міжнародних фестивалів в містах Москва,

Нижній Новгород, володар Гран-прі п’ятого Міжнародного фестивалю «Солдати ХХI-го століття» в м. Харкові та ряду інших фестивалів різного рангу.

     Пісні гурту «Долг»  це не лише пам'ять про афганську війну , але і данина мужності, стійкості, вірності обов’язку воїнів-«афганців», що пройшли через її горнило, вшанування пам’яті  загиблих. Пісні колективу стукають у серце кожного, примушують замислитись над тим, чи варті чужоземні інтереси крові синів України. Керівник гурту «Долг» Віктор Маришев підкреслює, що колектив хоче пронести через пісню всю біль війни в Афганістані, адже Україна зазнала величезних людських втрат, і пам'ять про цю війну повинна жити. Сьогодні  молоде покоління має вчитися мужності, відваги, самопожертви, як на прикладах воїнів Великої Вітчизняної війни , так і Афганської війни, щоб з честю виконати свій обов’язок.

    За період творчої діяльності колектив випустив три музичні альбоми під назвами «Афганська дружба», «Афганістан в моїй душі», « Материнська доля», готовиться до випуску четвертий альбом.

    В 2009 році за особистий внесок у розвиток  військової пісні та патріотичне виховання молоді художньому  керівнику народного аматорського ансамблю  гурту «Долг» Віктору Маришеву присвоєно почесне звання  «Заслужений працівник культури і мистецтв України».

     Сьогодні гурт «Долг» виступає у такому складі : Віктор Маришев -гітара,вокал,  Ярослав Гринчишин – клавішні,вокал,  Іван Крайникович – бас-гітара,  Ігор Жеребецький  - барабани,  Віктор Вентура – соло-гітара, вокал.

      Правління Тернопільської обласної організації УСВА щиро вітає колектив з 25- річним ювілеєм та бажає їм подальшого творчого натхнення.

Переглядів: 1247 | Додав: ter-usva | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Всі матеріали на сайті розміщені для ознайомства без цілей комерційного використання. Copyright www.ter-usva.at.ua Хостинг від uCoz